Kategorier
BJJ

Passera guard eller bryta guard

Samme samme, men olika ord.

I vilket fall som helst så är det där med guard passing utmanande för mig. Dvs jag behöver träna mer på det. Det var ungefär som att Stephan Kesting hörde mina tankar på sparringen och publicerade det här klippet:

Det är nästan som en grundkurs i Straight Blast Gyms fundament. Posture, Pressure, Possibilities.

I brasiliansk jiu jitsu så är kontroll extremt viktigt. Utan kontroll så tappar man bort det man kämpat för. Här illustrerar han det bra med att inleda posture med hand fight. Har man inte kontroll på motståndarens händer så kommer man tappa bort det man försöker uppnå. När man sedan har uppnått Posture så är det dags för nästa steg, Pressure. Genom att sätta press på benen och höfterna öppnar man upp för en guardöppning. Och då gäller det att inte tappa sin pressure, för då är man tillbaka på noll igen.

Håller man pressure och kontrollerar motståndaren så är det inte så svårt mindre svårt att passera. Efter passeringen fortsätter pressure, för genom att kontrollera motståndaren så kan man stabilisera positionen och arbeta vidare därifrån. Dvs det är då dina possibilities kommer.

Receptet är enkelt. Posture. Pressure. Possibilities. Skall jag berätta hut jobbigt svårt det är att genomföra? Speciellt när man har en hal ål att kontrollera som gör allt han kan för att kontra och dra nytta av mina misstag?

Kommentera