Kategorier
Livet

Pepparkakor är rasistiska, Disney slipar på sina värderingar och i Sverige så krymper intelligensen

Frågan är om de inte hade rätt. Världen skall gå under 21/12 2012 enligt Maya indianerna. Det finns inte särskilt många Maya indianer kvar, och deras samhälle finns definitivt inte kvar. Så maya indianerna hade rätt, de hade bara fel på datumet.

Utöver det så verkar någon form av kollektiv hjärnsmälta ha drabbat Sverige. Det kanske är det som är undergången? Intelligensen kryper tillbaka och lämnar människor som tomma vrak utan eget tänkande?

I en skola fick ett barn inte vara pepparkaksgubbe. Disney ändrar om i sina gamla produktioner för att inte kränka med en krypskytts precision kom beslutet i Svensk media lagom mellan pepparkaksdiskussionen och Kalles jul. Det är ett beslut som Disney självklart har rätt att göra. De beskriver dessutom väldigt väl varför de gör det på sin FB sida. De gör det därför att Julparaden visar värderingar och nidbilder som Disney inte kan stå för. Det låter ju ok, och som ett bra sätt att begränsa smygrasism när nidbilder som pickaninny dockan försvinner. Men eftersom de tagit bort det de inte kan stå för, då måste man ju anse att en film som Modig visar värderingar som de står för.

I Modig så är pappa Kungen en bråksugen slagskämpe som knappt kan hålla ett tal inför folket och hellre jagar björn än något annat. Hans armar är grövre än fruns midja, hans händer större än hennes huvud och han har märkligt låg panna och kort nacke.

Mamma Drottningen är trådsmal, styr familjen med järnhand och kontrollerar kungen. Hon är trådsmal och fast under sina ideal.

Princessan är självklart trådsmal även hon, rebellisk och med ett hårsvall som är lika flödigt som ett vattenfall. Hon hanterar dessutom sin pilbåge på ett sätt som Milla Jovovic skulle vara avundsjuk över i Resident Evil filmerna.

Trillingarna är pojkar, busar runt och snor godsaker så fort de kommer åt. De har järnkoll på alla genvägar i slottet och kan lura kungen och alla klanerna på en vild jakt efter skuggor.

Tjänarna är överviktiga och verkar vara under genomsnittet om man mäter intelligens.

Det här är tydligen värderingar som Disney står för och vill förmedla. 2012 dessutom. Skall jag vara ärlig så är det trillingarna som jag har lättast att identifiera mig med.

Diskussionen blir oerhört intressant och svår när man ändrar vissa saker men inte andra. Jag är lite osäker på när julparaden gjordes, men det är ett ganska bra tidsdokument över hur leksaker och värderingar såg ut då. Med alla dessa överdrifter, (köns)roller och karikatyrer som tecknade filmer bygger på så är det inte konstigt. Det är väl egentligen bara Ice Age som inte innehåller könsrollsöverdrifter.

Men det blir väldigt konstigt när man ändrar vissa saker för att man inte kan stå för de värderingarna men låter andra gå obemärkt förbi. Om man nu har som affärside att producera produkter som bygger på överdrifter, nidbilder och karikatyrer och massexponera det för barn så tar man på sig ett större ansvar. Det räcker inte att säga ”hoppsan, det här var inte bra så det tar vi bort” utan att bry sig om sin produktportfölj och de värderingar som man sprider med sina produkter.

Extra intressant blir det, när det som exploderade i en gymnasieskola exploderar. Nej jag tänker inte på instagramhändelserna i Göteborg som vissa tog som ursäkt för att få rusa runt lite på stan. På en gymnasieskola i söderförort (08land) så serverade de pepparkakor. Det fick en mobb på 30 personer att bli hysteriska och skrika om att pepparkakor är rasistiska. Att de som äter pepparkakor hatar afrikaner och massa annat intressant.

Undras om undergången redan börjat. Föräldraansvaret är urholkat och barnens beteende NAP. NAP är kamoflaget som används i Liftarens Guide till Galaxen. NAP är det mest effektiva kamoflaget då det är Någon Annans Problem och då ser inte folk det, man tittar aktivt bort för att slippa se. Samma sak med föräldraansvaret. Det blir allt mer NAP. Det är dagis, förskolans, skolans, fritids, ungdomsgårdens, idrottens och företagens problem. NAP, Någon annans problem. De vuxna tittar bort och låter små problem växa istället för att ta tag i saker och visa hur det skall vara.

Eller så är det här bara förstadiet till det som mayaindianerna förutspådde.

 

Kommentera