Kategorier
Livet

Plast shaming är det nya fat shaming

Plastskräcken har slagit skräck i Svenskarna. Först var det plastpåsen som skulle förpassas med skämskudde in i hörnet. Nu är siktet inställt på resten av plasten. Plastpåsen förresten. I Sverige så återbrukar de flesta sina plastpåsar genom att slänga hushållssopor, plastsopor etc i just plastpåsen och sedan ta den till  soporna och slänga den.

Nu är det dags för nästa steg i plast shamingen. Om du käkar tacos med familjen (4 pers) så genererar du 75 gram plast. Detta enligt P4 Halland.

Se dig omkring i grönsaksdisken nästa gång du är i affären. Gurkan är plastinslagen. Detta gör att den håller i en vecka på hyllan istället för några dagar. Paprikor är omslagna med plast (ibland förstärkt med gas) vilket ökar hållbarheten avsevärt.

Att då inte ha dessa i plast leder till större mängd osäljbara grönsaker och större mängd som behöver kasseras för att de fått skador. Med andra ord skulle priset öka radikalt och matslöseriet med.

I Sverige har vi ett otroligt raffinerat system för att återvinna plast. Till exempel så avskiljs plast maskinellt från pappersförpackningar (mjölk, filkartonger till exempel), vi har speciell plastförpackningsinsamling och vi återvinner plast bland annat genom att omvandla den till energi (bränna den och skapa värme till uppvärmning)

Är det bra eller dåligt? Det beror på vem du frågar. Återvinningsföretagen säger att plasten är bättre om den återvinns. En artikel från 2003 i Forskning och Framsteg visar på något annat, dvs att nettoeffekten av marknadsvärde, kostnader, processer etc gör att det är bättre att bränna plasten.

Personligen tycker jag det är sött att diskutera plastpåsar som en form av apokalyps. Se dig omkring där du är nu. Hur många plastföremål ser du omkring dig. Lösningen är inte om du köper en plastpåse att förvara dina saker i eller hur många gram plast din middag genererar.

Lösningen är att konsumera mindre. Punkt.

Kommentera