Kategorier
Livet

Receptet för en framgångsrik jullåt

Efter år av forskning och koordinerade studier på julmusiksuniversitetet i Schweiz så har vi nu nöjet att publicera Jullåtens anatomi. Här kan du få insikter i hur jullåtarna är uppbyggd och vad som gör en julhit.

Få klockorna skall stanna

Sjung långsamt. Ta valfri låt och sjung den plågsamt långsamt, gärna med vibrato/wailande på varje ord. Som till exempel Peter Jöback i Stilla Natt.

Sjunga långsamt komponenten fungerar utmärkt. Ta bara valfri jullåt och arrangera den så långsamt du kan så har du en hit. Extra effektfullt blir det med en manlig sångare.

Sanna Nielsen med Christmas candle är ett kvinnligt exempel på sjunga långsamt fenomenet.

Hysteriska klockor, bjällror och eventuellt handklappningar

En annan komponent du inte får missa är den magiska hysteriska klockan/bjällran som klämtar i bakgrunden. Klockorna, samt i vissa fall ackompanjerade av klappar, rullar genom hela stycket från start till sluttonen. Robert Wells visar upp ett praktexemplar i Christmas callin’

Ha samlag medans du sjunger

Om du är kvinna och vill få en julhit så är det enkelt. Kåtsjung så kommer lyssningarna. Ju mer det låter som att du har samlag medans du sjunger, desto bättre är det. Extra populärt är detta hos Amerikanska kvinnliga artister. Som till exempel Jessica Simpson i The Christmas Song

Jag vet, jag fuskar här. Den här genren får det är krypa på huden på mig så jag pallar inte att lyssna efter fler exempel. Om Molly Sanden hade sjungit jullåtar på sitt senaste album Större så hade det varit ett klockrent exempel.

Rat pack är garanterat jul

Att damma av Frank Sinatra och Winter wonderland i juletider är ju en klassiker.

Den som gör en cover på något som Rat Pack gjorde som jullåtar har en garanterad succe. Dock så går ju en hel del av intäkterna bort i royalties till upphovsrättsinnehavaren

Kombinationer skapar kraftfulla kreationer

Kombinerar du några av komponenterna ovan så händer något extremt intressant. 1 + 1 blir 3.

Här kombinerar Mahalia Jackson i Silent Night flera av komponenterna ovan, och lägger till trumfkortet reverb.

Med reverb, eller rättare sagt eko så får du det att låta sakralt vilket är ett ljud de flesta eftersträvar i juletid. Hon sjunger så långsamt att klockorna stannar och lyssna i bakgrunden… Där klingar klockarna konstant.

Apropå sakralt så tar Celine Dion i så jultonerna skvätter över med långsamsång, reverb, klockor och till och med en kör och smeker in den bombastiska Adeste Fideles När du kombinerar detta så blir det så vackert att till och med hundarna börjar yla

Kommer du från Mexico (eller är det en spansk folkvisa?) är det lugnt

Den enda jullåten som lyckats ta sig från Mexico är Feliz Navidad. Här i Hasse Anderssons tappning, dvs en extra mind-fuck i reaggetakt, skånsk dialekt och på svenska. Förutom Feliz Navidad då… Bevisligen kan du arrangera Feliz Navidad hur som helst och covern säljer.

Upprepa dig in absurdum

Men innan du gör det vill jag utfärda en varning. Feliz Navidad är en text som består av ett fåtal ord. Kolla texten.

Feliz navidad 21 gånger
We wanna wish you a merry Christmas 15 gånger
Prospero año y felicidad 7 gånger
From the bottom of our heart 6 gånger
I wanna wish you a merry Christmas 3 gånger

Det är lätt att bli hjärntvättad av den ramsan…

Bombastiskt storhetsvansinne

Bombastiska arrangemang med storhetsvansinne där artisten tar i så något nästan väller över är en genre för sig själv. Receptet är att du tar en klassisk julvisa, sjunger den långsamt och dunkar på reverb, wailande och multipla betoningar på ett ord så har du Celine Dions Ave Maria.

Hon lyckas dra ut ”Maria” i Ave Maria nästan tio sekunder. Det borde vara någon form av rekord i jullåtarnas förlovade land

När vi nu har alla komponenterna i jullåtarnas förlovade land så är det dags att bygga jullåtarnas Frankenstein.

Starta med den magiska hysteriska klockan och bjällran som håller samma takt oavbrutet genom hela låten. Ta vad som helst juligt av Rat Pack och ta en dos sjung den plågsamt långsamt och häll över hela arrangemanget. Alla vill att det skall låta sakralt så var inte rädd för stora kyrkokörer, reverben och smek in bombastiska stråkar. Oavsett vad du sjunger så upprepa dig in absurdum. Sträva efter max 5 meningar i texten där du upprepar en minst 20 gånger. Slutligen får du inte glömma att, kåtsjung så kommer lyssningarna!

Vilken låt anser du förtjänar utmärkelsen Jullåtarnas Frankenstein? Bomba på med förslag

Kommentera