Kategorier
Livet

Rubriken, upplagan, lyssnarna och klicken är viktigare än att ta reda på vad som faktiskt hände

20120119-072403.jpg

Har du följt storyn om innebandypappan som drog från sin son? Många i twittereliten förfasade sig och hade åsikter. Glödande blogginlägg lades på hög och de etablerade tidningarna drog igång på tunga växlar. Allt för att komma först. Allt för att få ut nyheten så fort som möjligt ”i allmänhetens intresse”.

De där orden är intressanta. I allmänhetens intresse. Är det i allmänhetens intresse att få reda på hörsägen där en etablerad tidning inte ens försöker få tag på de inblandade? Man anser sig ha rätt att publicera bara för att man har ett ”ögonvittne”.

Rubrikerna sa att innebandypappan lämnade sin son vid hallen.

Sedan blev polisen inblandad, och de har ju inte lyxen att gå ut med första bästa de hitta. De behöver försöka få fram sanningen. Polisen säger: Inget brott har begåtts. Från åklagarens utredning:

Pojken hade deltagit i en innebandymatch på Fyrishov denna dag. Han blev ledsen och arg när hans lag var på väg att förlora och lämnade därför planen. Han sprang i väg i bara matchkläderna. Pappan letade sedan upp honom och bad honom klä på sig för att de skulle åka hem. Pojken var då fortfarande arg och vägrade. Pappan sa då att han skulle åka, och gick till bilen. Pojken sprang i väg åt ett annat håll. Pappan hade aldrig för avsikt att lämna pojken utan ville låta honom lugna sig och bad sedan en tränare att hålla uppsikt över pojken medan han själv packade bilen på baksida av Fyrishov.

Det här rapporteras inte av tidningarna på samma sätt. För vem vill stå med rumpan bar och visa att man publicerade nyheten för snabbt, med för lite på fötterna och utan att ens försöka få tag på de inblandade? Allmänheten har ju intresse av att få reda på det här, är en bra ursäkt.

Är du intresserad av att verkligen få reda på hur det gick till skall du lyssna på P1 Medierna som har gjort något så journalistiskt som att faktiskt prata med de inblandade. Inte i intresse att publicera så fort som möjligt men att faktiskt få reda på hur det låg till. Här är det eminenta inslaget

Dra dina egna slutsatser. Vem är skurken och vem är offret? Sanningen är offret tycker jag, vem som är skurken får du bestämma dig för alldeles själv.

Ursäkten från media är enkel. Hellre fort och fel än rätt. Rubriken, upplagan, lyssnarna och klicken är viktigare än att ta reda på vad som faktiskt hände

Kommentera