Kategorier
Livet

Så blir du av med reklaminlägg på facebook

Jag antar att du har dem i ditt flöde med? Du vet inläggen som hoppfulla kompisar postar med ”djävul” eller ”den vita” och så har du fått ett reklaminlägg där Vinneniphone.se (påhittat namn!) har postat en bild med en tävling där man skall gilla bilden, skriva en kommentar och posta på sitt flöde (eller andra kombinationer). Det hela slutar ofta med ”så drar vi en vinnare xx datum som meddelas separat”

Så här brukar det se ut:

Det är ganska enkelt. Facebook tillåter det inte. Det bryter mot lotterilagen. Fast just den här tävlingen känns äkta, men det var det första exemplet i flödet.

Utöver det, ge mig ett exempel på en enda person som faktiskt vunnit i utlottningen av en produkt. Inte någon som du ”hört talas om”. Utan där den som höll tävlingen postat och sagt ”XX vann utlottningen” eller där en av dina kompisar visat att den faktiskt fått de produkter som den tävlat om.

Appleprodukterna som tävlas ut är också ett intressant exempel. Apple tillåter inte att deras produkter tävlas ut. Så fort du ser en tävling med en aåpleprodukt i så kan du vara säker på att det är bluff och båg. Speciellt om det är en ipad, iphone eller ipod som inte är släppt än.

Det du gör nästa gång skitreklam och tävlingar kommer i flödet är, klicka på ”nedåtpilen” till höger om inlägget

Välj sedan att rapportera det som spam

Då sänder du en signal till Facebook att något inte står rätt till.

Det här kommer då upp

Då har du markerat inlägget som spam. För det är precis vad det är. Spam är obeställd reklam som du inte kan värja dig emot. Elektronisk reklam skall man dessutom enligt marknadsföringslagen godkänna innan man får den, vilket jag inte har haft möjlighet att göra.

Vill du ta det ett steg ytterligare kan du rapportera ”this story as abusive” vilket sänder en ännu tydligare signal till facebook.

Det här gör att facebook ser vilka användare som skapar dynga och vilka användare som sprider dynga. För bevisligen räcker det inte med facebooks regler angående tävlingar eller ens lotterilagstiftningen.

Andra sätt att göra detta på är att posta en syrlig kommentar så fort någon delar skit spam i ditt flöde, i stil med ”får du betalt för att sprida reklam? Du vet att tävlingen bryter mot facebooks tävlingsregler och även mot lotterilagstiftningen”.

Ett annat sätt är att blockera de i ditt flöde som ofta postar skräp som de här reklamkampanjerna. Eller att ta bort dem som vänner helt och hållet på facebook. Jag har provat bägge. Några personer som inte tillför särskilt mycket i mitt flöde har jag faktiskt tagit bort. De som är intressanta men som inte lyssnar på vettiga argument spamrapporterar jag så fort de postar reklam. Jag misstänker att det är det enda sättet att få bort skräpet på.

Dagens soundtrack får bli det här

 

Kommentera