Kategorier
Hund

Scott – en portugisisk vattenhund och annat PWD relaterat

Hittade den portugisiska vattenhunden Scott’s blogg och kan ju inte låta bli att dela med mig av en video:

Mer om Scott kan du läsa på här: http://www.portis.dreamhosters.com/blogg/

Plus att jag skrivit en del om rasen portugisisk vattenhund

Här hemma så räknar ungarna (okejrå, jag med…) ner till den 22:a då vi skall på valpträff på Havslängtans kennel.

Kontaktkontraktet
Kontaktkontraktet

Dessutom så har jag börjat plöja böcker om hundar.

Lånade Kontaktkontraktet på biblioteket, och har köpt två andra böcker. Kontaktkontraktet verkar väldigt logisk och ”enkel” (på det sättet att det inte är massa flum och avancerade formler som skall läras ut, utan den är tydlig och rakt på sak. Dessutom gillar jag tänket med att ignorera beteenden man inte accepterar och att belöna de beteenden man vill framhäva.

Helt plötsligt så känns det som att parallellen mellan Ledarskap – Föräldraskap – Hundpsykologi blir väldigt tydlig. Som ”ledarskapsfloskel” så är det Stategiska nyckelbeteenden jag tänker på. Till exempel POS – Positiv Omedelbar Säker, så skall en belöning vara. Känns det igen inom hundpsykologi?

Medlemsskapet till lokala brukshundsklubben är betalt med. Har inte fått svar på mailet, men det är som alltid med idella föreningar, det går fortare med kontakt över telefon.

Det är lite intressant, man kan vara på (eller se) en plats massvis med gånger. När man sedan börjar med en viss aktivitet så inser man att det fanns precis framför näsan på en.

Tänker till exempel på discgolfbanan i Högdalen som jag åkt förbi i alla år utan att se, men sedan jag började med discgolf så är den extremt tydlig. Nu hittar jag roliga hundplatser överallt…

PWD betyder Portugese Water Dog för den som undrade över förkortningen i titeln på inlägget. Eller portugisisk vattenhund som det heter på svenska

4 svar på ”Scott – en portugisisk vattenhund och annat PWD relaterat”

Icke hundfolk har många ggr skakat på huvet då jag sagt att jag uppfostrat mina barn som jag uppfostrade hundarna – men det ligger oerhört mycket i likheterna. Man måste tydligt visa vem som är ledare och bestämmer och viktigt vara konsekvent annars kan man få mer eller mindre stora problem (sen finns ju självklart undantag nån gång emellanåt) 😉 Viktigt med gränser då en hund/ett barn utan gränser kan spåra ur precis hur mycket som helst 😉 Så visst sjutton finns det stora likheter i det basala – så helt rätt tänkt Mattias. Å superbra att ni läser på och redan från scratch går med i brukshundsklubb för att där få hjälp. Men som inom alla branscher så får man lov att sålla vad folk säger och själv välja ut det som passar en själv och ens hund. Rätt så övertygad att man inte kan träna en portis på samma sätt som en golden eller en schäfer. Så var det för mig då jag skaffade tollaren efter att en golden. Sistnämnda är väldigt enkel att träna medan en tollare är lite som portis verkar vara = superlättlärda och tröttnar om de inte får den stimulans de behöver. D v s att eftersom de lär sig snabbt så är det ingen idé att gå nöta ett moment i 20 min som man kan göra med en schäfer t ex =) Så gäller att alltid sluta då hunden tycker det är roligt om det så bara är för 15 sek övning för att på så sätt stärka inlärningen =D

Aja, men nåt ni defintivt ska börja direkt är ledarskapsövningar såsom att den ska sitta å vänta på tillåtelse att gå ut, äta, hopp i o ur bilen etc. Men sånt har ni säkert redan läst om =) Man har så oerhört mycket igen om man redan från början har bestämt sig för om hunden ska få vara i soffan t ex. Eller bara i allmän uppfostran att den ska be om lov (söka ögonkontakt) innan den får göra vissa saker. Bestäm om det ska vara tillåtet att vara i köket då ni äter å sånt. Bra då man tränar hund också är om man har olika kommandon för i vilket sammanhang samma sak gäller. T ex ”ligg” som är ett hårt kommando i den bemärkelse att då får inte hunden ö h t röra sig annat än på sin höjd lite grann på huvet oavsett vad somhänder omkring medan man i hemmet bör använda ”lägg dig” som är ett lättare kommando då det inte är hela världen om hunden rör sig eller stiger upp å går nån annanstans efter en stund. Samma med ”sitt” och ”sätt dig”. Är man noga med sånt från början har man mycket gratis då hunden blir äldre och särskilt då den hamnar i puberteten då allt kan tyckas som bortblåst som man lärt den 😉 Viktigt att alla familjemedlemmar använder samma kommandon och tecken. En visselpipa av fågelhundstyp är himmla smidigt att ha vid t ex inkallning så slipper man skrika utan bara visslar t ex två korta vissel för inklallning, en kort för sitt, en lång för ligg etc. Jäkligt smidigt =) Även handsignaler är också bra att lära hunden så kan man kommunciera med den på långt håll utan att skrika utan bara visa med handen/armen vad man vill den ska göra, åt vilket håll man vill den ska röra sig, om den ska ligga eller sitta.

Ja listan på tips kan göras hur lång som helst =)

Följer med spänning era förberedelser för den nya familjemedlemmen =D Blir jätteglad då jag ser att ni verkligen anstränger er för att det ska bli så bra som möjligt då det verkar en rätt så ”krävande” ras som det nog är lätt det kan bli oerhört fel för om man inte vet vad man ger sig in i utan bara ”flummar runt” å tror att man ska få en bra familjehund, om du förstår hur jag menar =)

//Malin O

Tack för en lång och bra kommentar Malin!

Funderade faktiskt på det där med hårda och mjuka kommandon, det känns som att det är riktigt smart att ha ett ”hårt” kommando för när det är viktigt med exakthet (typ tävling, fara etc) och lite mjukare för allmännare situationer. Jag är motståndare till tillkrånglade metoder, för det är sällan de fungerar, så enkelheten i kontaktkontraktet tilltalar mig. Sedan tror jag vissa saker är lite väl förenklade, och att man inte kan förvänta sig resultat så sabbt och enkelt, men det är som du säger. Man måste lära sig att sålla helt enkelt.

Vad tycker du om klicker?

Klicker är ett jättebra hjälpmedel i hundträning =) Har själv ingen erfarenhet av det men många träningskompisar använde sig av det i själva lydnadsräningen (var itne riktigt aktuellt inom räddningsträningen). Så absolut värt att testa med redan från början i inlärningen så har ni mycket gratis eftersom det är en klipsk ras =)

Hej,

Döm om min förvåning när jag hittade MITT namn och bild här av en slump :o)

Du får gärna maila mig eller matte, adresserna står ju på hemsidan. Matte hälsar att det snart är dags för en stor uppdatering också. Nu skall vi titta på din hemsida.

// PWD – Scott

Kommentera