Kategorier
Livet

Sitter du still på jobbet – bra övningar för att slippa ryggont

Stress, stillasittande och ryggvärk och huvudvärk är vanligt bland kontorsråttor. Det finns enkla sätt att ändra detta på, som inte frestar på allt för mycket. Börja med att stå på ett ben när du borstar tänderna. Byt…

Stress, stillasittande och ryggvärk och huvudvärk är vanligt bland kontorsråttor. Det finns enkla sätt att ändra detta på, som inte frestar på allt för mycket.

Börja med att stå på ett ben när du borstar tänderna. Byt ben när du växlar mellaa över och underkäken. När du sedan fått bra balans så blundar du under tiden du borstar tänderna. Detta ger en bra grundträning av kroppen, så att du ökar på bålstyrkan och stramar upp hela kroppen.

Nacke och rygg tål inte de dåliga sittställningar vi tvingar på dem, och otan muskelstyrka i de partierna kommer detta leda till problem. Får du problam komer du inte kunna arbeta, och kan du inte arbeta blir det kostsamt. Därför finsn det en poäng i att själv se till att du har bra arbetsställning och att du ger din kropp lite uppmärksamhet.

Andra bra kroppsövningar gör du sittandes på din kontorsstol

Image001

  

Sittställning: Känns denna sittställning igen? Be en kollega fota dig när du sitter framför datorn – jag är övertygad om att du kommer bli förvånad!

Dra tillbaka axlarna och räta på ryggen så att du svankar lite. Axlarna skall vara över höften. Sitter du i rätt höjd har du fotsulorna i golvet och 90 graders vinkel i knäna.

Image002

Upprätaren: Dra inhakan och dra huvudet bakåt. Tanken är att förlänga nacken. Slappna av lite grann så att du inte spänner dig. Gör övningen några gånger varje timme.

Image003

Sträck ut kutryggen: Knäpp händerna bakom nacken, luta dig lagom mycket bakåt och da ihop skulderbladen så att arbågarna åker uppåt/bakåt. Motverkar både gamnacke och kutrygg.

Image004

Nackvridaren: Sitt rak i ryggen. Vrid huvudet (bara huvudet) sakta åt sidan så långt det går. Håll kvar och räkna till 15 sekunder. Gör om men vrid huvudet åt andra hållet.

Image005

Nackböjning: Sitt på samma sätt som i nackvridaren, Titta rakt fram och böj nacken så att huvudet ”tiltar” åt sidan. Bör nacken sakta tills det stramar på sidan och håll den positionen i 15 sekunder. Gör likadant fast åt andra sidan.

Överkurs är att träna styrkan i nacken speciellt, men det är svårt att göra diskret på jobbet, och det var inte tanken med denna artikel.

Det viktiga är att du sitter bra, och att du gör övingarna någon gång varje timme. Är du rökare gör du dessa övningar när du går och röker. Röker du inte så gör övningarna när du går och hämtar kaffe till exempel.

Det viktiga är att skapa en vana så att du kommer ihåg att göra dem.

Permalink

| Leave a comment  »

Kommentera