Kategorier
Livet

Skjutningarna drabbar dig och din familj

De illegala skjutvapen som som en av anledningarna till att folk dör som flugor i Sverige.
De illegala skjutvapen som som en av anledningarna till att folk dör som flugor i Sverige.

Vanliga argument vid de många skjutningarna och annat dödligt våld runt om i Sverige är i stil med ”bra, då rensar buset ut sig själva”, ”vad gör det, det är ju bara kriminella som går åt” etc. Egentligen är det en cynisk människosyn då då de flesta som blir brottslingar gör det genom det sociala arvet. Utanförskap, brist på lämpliga förebilder och ren frustration gör det enkelt för de kriminella grupperingarna att attrahera barn att gå deras ärenden så att de senare kan bli fullvärdiga medlemmar.

Skjutningar är ju inte heller något nytt för den minnesgode kommer ihåg kriget mot polisen i Dalarna på 90 talet samt Uppsala maffian och situationen i Södertälje för att nämna några få exempel. Det ”nya” är mängden skjutningar och skjutningar med dödlig utgång. Illegala vapen är löjligt enkelt att få tag på och det är svårt för polisen att utreda dessa brott.

Basfakta från Polisen

Data från polisens egen rapport om skjutningar 1 jan till 14 nov
Data från polisens egen rapport om skjutningar 1 jan till 14 nov. I Stockholm!

 Detta är alltså enbart skjutningar i Stockholm!    

DNs Lasse Wierup kartlade under 2017 vilka som ligger bakom skjutningarna. Denna artikel ligger dessvärre bakom en betalvägg. Men Finska Huvudstadsbladet har lättare att skriva öppet om situationen.

Den svenska medieoffentligheten rapporterar ogärna att nio av tio skjutningar har rötter i Sveriges invandrarmiljöer. Men den siffran har författaren och Dagens Nyheters kriminaljournalist Lasse Wierup tagit fram.

Det är sällan några pengar involverade, och sällan någon organiserad brottslighet. I Wierups material från en femårsperiod hade många en utländsk familjebakgrund, oftast i Mellanöstern eller Nordafrika – men ingen var asylsökande.

Föreställningen att den senaste flyktingvågen skulle ha fått våldet att blossa upp stämde inte heller. Bara en på tjugo hade islamistiska motiv. Många hade en utlandsbakgrund i familjen, men 67 procent var födda i Sverige.

Sverige är den största marknaden i Europa för illegala vapen från Balkan. Det säger åklagaren Goran Glamocanin som har utrett flera fall där hundratals vapen skulle smugglas till Sverige.

Det finns en mycket väl inarbetad organisation för att ta emot och sälja vapen hos er.

Hur mycket skjuts det i jämförelse med andra länder

En bra jämförelse är att titta på skjutningar per 100 000 medborgare. Det har Joakim Sturup, Amir Rostami, Hernan Mondani, Manne Gerell, Jerzy Sarnecki och Christofer Edling gjort som har jämfört Sverige med tolv andra europeiska länder under perioden 1996-2015. Ta då i beaktande att antalet skjutningar har exploderat 2015-2018!

Studien är publicerad i  den vetenskapliga tidskriften European journal on criminal policy and research

Nivån för dödligt våld med skjutvapen är mer än dubbelt så hög i Sverige bland män mellan 15 och 29 år jämfört med genomsnittet i andra europeiska länder.

Grafik/Foto: European journal on criminal policy and research och Reed Saxo/AP/TT
Grafik/Foto: European journal on criminal policy and research och Reed Saxo/AP/TT

Nivån i Sverige är hög för Europa men lägre om vi jämför med utvecklingsländer, länder med knarkkvarteller och länder i ekonomiskt förfall och inbördeskrig. Några jämförelser:

 • Japan: 0,04
 • Indonesien: 0,1
 • Brasilien: 19,34
 • Colombia: 25,94
 • El Salvador: 40,29
 • Thailand: 4,45
 • Indien: 0,88
 • Pakistan: 0,87
 • Irak: 4,28
 • Syrien: 1,17
 • Sydafrika: 5,79
 • Etiopien: 1,97
 • USA: 3,85

Källa: Institute for Health Metrics and Evaluation

Credit: Matthew Zhang/NPR

Observera att datat är från 2007
Observera att datat är från 2007

Vi har många legala vapen i Sverige. Det är inte de legala vapnen som ägs av laglydiga medborgare som används vid skjutningar!

Data från 2010. Sverige har klättrat högt på listan vid det här laget
Data från 2010. Sverige har klättrat högt på listan vid det här laget

Då datat är från 2015 och antalet skjutningar mer än tredubblats till 2018 så ligger vi numer i intervallet 30-99 vilket vi är ensamma om på den norra delen av jordklotet. Grafik från CNN.

Varför skjuts det så mycket i Sverige

Det har två orsaker egentligen. Det första är att vapen är lättillgängliga och ett effektivt sätt att lösa konflikter på. En skjutning genererar också hämndaktioner som ofta just är skjutningar med. Våld föder våld.

Det andra är att det är ett lätt sätt för någon som vill visa framfötterna och stiga i rang i de andras anseende.

– Det är någon som har lite större våldskapital och som de andra ser upp till. Att kalla den personen för en gängledare är kanske för mycket, men det är någon som har lite mer att vinna på att ha den här svansen runt sig, säger Stefan Sintéus.

Var skjuts det

Skjutningarna är på det stora hela ett storstadsproblem i problemområden. Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala sticker ut. Detta är två veckor i oktober/november

Bild från TT

Skjutningar 13 November till idag är inte med. De har inträffat däremot!

Tittar vi på Stockholm så har SVT gjort en interaktiv karta

Det skjuts alltså så mycket i våra storstäder att media inte ens hinner med att uppdatera kartor och att forskningen inte är i närheten av sanningen vad gäller mängden skjutningar.

Vad kostar skjutningarna – 75 miljoner kr per skjutning

Matematiken är lika enkel som skrämmande. Nationalekonomen Ingvar Nilsson vid Institutet för socialekologisk ekonomi har bland annat räknat på utanförskapets ekonomiska och sociala samhällskostnader och prislappen för våldet det medför.

I scenariot för en skjutnings kostnad antas det att ett brottsoffer skadas lätt och ett annat får svåra livslånga skador.

Enligt Polisen har det inträffat 94 skjutningar i Stockholm 1 januari till 14 November. Det betyder att det sker i genomsnitt 8,9 skjutningar per månad och fortsätter det så kommer det betyda att vi kommer upp i skrämmande 108 (avrundat) skjutningar bara i Stockholm under 2018. Det är alltså fler än antalet skjutningar i hela landet 2015.

94 skjutningar med en snittkostnad på 75 miljoner blir skrämmande mycket – eller mer exakt 7 050 000 000 Sju miljarder femtio miljoner kronor.

Detta räcker till

Genomsnittlig årslön enligt SCB
Polis Barnsjuksköterska Förskolelärare Gymnasielärare
Årslön 400 800 435 600 354 000 422 400
25 års anställn. 352 324 398 334

Kostnaden på över 7 miljarder 50 miljoner räcker till att anställa 352 poliser i 25 år. Eller 324 barnsjuksköterskor i 25 år. Eller 398 förskollärare i 25 år. Eller 334 gymnasielärare i 25 år. Siffror från SCB lönesök och de inkluderar arbetsgivaravgift, pensionsavsättning och lön till medarbetaren.

De oskyldiga offren i de kriminellas krig

Ett personrån drabbar din dotter. Din son. Din livskamrat. Din mamma. Din pappa. Dina släktingar och dina vänner. Skjutningarna drabbar allt fler oskyldiga som skadas i skottlossningar och som sprängs ihjäl av handgranater. Här är för många av de som dött:

22-årige lärarstudenten Shayan Gaff (skottlossning)

Konststudenten Alexander Wallberg, 25 (skottlossning)

16-årige Ahmed Obaid (skottlossning)

Rami Amin, 24, nyutexaminerad tandläkare (skottlossning)

Luna Mandic, 4 år (bilbomb)

åttaårige Yuusuf Warsame (handgranat)

 Daniel Cuevas Zuniga, 63 (handgranat)

Petar Petrovic, 20 (skottlossning)

Dubbelmordet i Hallonbergen (vittne och fru som höggs ihjäl med kniv)

Jag har säkert missat någon, vilket jag ber om ursäkt för. Tyvärr kommer listan bli längre. Mycket längre.

 

Kommentera