Kategorier
Livet

Skjutningarna drabbar dig som laglydig medborgare del 2

Du som hävdar att skjutningar bara drabbar kriminella… Fundera ett tag på patienter som väntar på vård på akutmottagningen. På sjukhuspersonalen som hotas till livet och där beväpnade har försökt avsluta offrets liv inne på sjukhuset.

Nej, det är inte en ny actionfilm.

Det är verkligheten på sjukhusen i storstäderna och kringliggande akutmottagningar. Akutmottagningarna blir allt mer pressade av de massiva trauman som en skjutning innebär. Läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan personal släpper allt de har och gör allt de kan för att offret skall överleva.

Att bli skjuten innebär stora blödningar, trasiga organ och splittrade skelettdelar. Det tar tid att rädda livet som (bokstavligen) håller på att rinna ut. Ballistiken på akuten är en bra studie om vårdens förhållningssätt till skottskador. Det tar plats och resurser på operationsavdelningen där planerade operationer behöver ställas in. Det tar plats på intensivvården och ytterligare resurser spills i onödan på en vårdavdelning där patienten skall vårdas till tillfrisknande och utskrivning.
Patient som blivit skjuten i båda lår på nära håll. Bilaterala femurfrakturer stabiliserades akut med »HARE Traction Splint« (se även bilden nedan). DT-angiografi visade fritt arteriellt blodflöde. Foto: Läkartidningen 2013 nr 7
Patient som blivit skjuten i båda lår på nära håll. Bilaterala femurfrakturer stabiliserades akut med »HARE Traction Splint« (se även bilden nedan). DT-angiografi visade fritt arteriellt blodflöde. Foto: Läkartidningen 2013 nr 7
Resurser som skulle gått till din operation. Till vården av din mamma, pappa eller vän. Till rehabiliteringen av din livskamrat. 

Så här ser verkligheten ut för akutvården

En kvinna som jobbar extra på Helsingborgs lasarett hinner nästan fram till arbetet när hon hör en bil närma sig i hög fart.Bilen svänger in på två hjul.
Ut ur fordonet hoppar flera personer ut. De bär en skottskadad man in på akuten.
Kvar står bilen med öppna dörrar och blodspår längs vägen.

”lasarettet måste skydda personal och patienter från utåtagerande anhöriga och rivaliserande gängkriminella.”

”Hot och våld mot vårdpersonal har ökat med 50 procent mellan 2010 och 2015”

”Den nya verkligheten har lett till att alla medarbetare på akuten fått en ”kunskapsgenomgång gällande skottskadade personer””

”Våldet har alltid funnits. Nu blir det grövre. Och gränsen från att ”jag är arg” till ”jag skjuter dig” har försvunnit”

”Så fort en skottlossning eller knivskärning kommer till polisens kännedom skickas en polisbil direkt till akuten.””

Expressen har gjort ett bra arbete att kartlägga läget i Helsingborg.

Kommentera