gammal-kartbildFör en massa år sedan så var GPS lite hokus pokus. Det var magi att kunna spåra vart man varit elektroniskt och det var ett otroligt meckande med kartfiler för att få allt att stämma.

Jag kommer fortfarande ihåg när vi var ute på en heldags cyklande och när jag kom hem så kunde det bli åtskilliga timmar framför datorn med att editera textfiler för att få tracks att stämma, waypoints att ligga på rätt ställe och att i slutänden få till något som gick att använda…

Jag inser nu att jag är lite känslofylld. Det var 2001 som jag och Paul började med Stigoteket (som vi först kallade Stigbiblioteket, men som jag döpte om).

2006 så gjorde jag och Bruse en rejäl uppryckning, och för er webbintresserade så gick siten då från statiska html sidor till en databasdriven design. Vill du se hur slutdesignen kom till så kan du läsa det här.

En bra historiebeskrivning finns här och det var 2009 jag skrev den. Där kan du läsa om SAMS, Stigbiblioteket och vilka det var som var tongivande i allt arbete kring stigcykling och tillgänglighet. Det finns till och med en gammal rest av SAMS där – tror det är enda stället som det finns bevarat på.

2001 fanns inte google maps. 2001 fanns inte android, ios eller ens knappt elektroniska kartor. Allt byggde på lantmäteriets kartor, orienteringskartor och  länskartorna. Tillsammans med en elektronisk pryl som kallades GPS som var stor som 5 iphones på hög. Med svart vit LCD skärm och en joystick som man navigerade med.

För mig har det här varit en otrolig resa. Från SAMS och Stigbiblioteket till eventarrangör och sömnlös i rudan till att slutligen landa i Stigoteket.se

Så skrev jag 2009. Efter det har elektroniska kartor i form av google maps, apples kartor och massa bra appar gjort sitt intåg. Fortfarande så är besöksantalet på stigoteket högt (högre på sommaren än på vintern) och fortfarande så får jag mail om olämpligheten i att markera cykling på sörmlandsleden då det är en vandringsled.

 

closed-out-of-business-sign

Jag tror inte på att lämna massa digitala sopor efter mig, och jag vill inte heller vara den som släcker lampan och låser dörren när alla lämnat festen.

Därför är stigoteket nu avstängt.

Tyst och stilla som en konkursad nattklubb på Kos.

Själv har jag slutat använda stigoteket.

Min cykling består mest i transportcykling från punkt a-b och ger jag mig ut i skogen så håller jag koll på väderstrecken och cyklar på de stigar som tar mig dit det verkar roligast.

Vill jag logga något så är det Sports Tracker eller Runkee-Per som jag använder. Eller Moves som ständigt är igång i luren. Och min MisfitShine som ständigt loggar aktivitetsnivån.

Jag har inte slutat logga, jag tror benhårt på lifeloggers i olika former – men vi (eh, jag dårå) har inte riktigt kommit på hur vi skall använda dem än. Mitt eget loggande har blivit mer egologgande, dvs att jag behåller det för mig själv istället för att lägga upp det för allmän beskådan på det allsmäktiga internetz. Fast det är mer och mer så jag använder mina privata flöden. Det som är riktigt viktigt blir inte allmän egendom, utan det är det som bygger och bär det varumärke jag vill förmedla som jag släpper i det digitala spåret som kallas flödet.

2001. Stigoteket har alltså funnits i 13 år. Jämngammal med mitt yngsta barn 😉 Helt otroligt

Några lärdomar:

 1. Gör!
  Det är intressant med hur ofta mn hör folk som säger “jag skulle så gärna vilja…” eller “Jag drömmer om att göra…”
 2. En bra idé är en bra idé
  Det är få som faktiskt orkar kopiera en bra ide. Prata om din idé, försök hitta de som kan torpedera den. Slipa på den ett tag. Sedan se punkt 1.
 3. Användare gillar bra tjänster = bästa SEOn
  Skapa en bra tjänst. Få användare. Gör tjänsten ännu bättre. Bästa SEO ever!

Tack för den här tiden alla fans, påhejare, belackare, kritiker, annonsörer och framför allt alla användare.

Men vänta, vad händer nu då?

Jag har donerat databasen med all insamlad information till en hyvens prick som har bra ideer. De har redan idag en bra grund, och med datat från Stigoteket kommer det säkert bli en användbar tjänst som många kan dra nytta av. Det är Kristofer på Outdoormap.com naturkartan.se som tagit över stafettpinnen.

Det skall bli oerhört spännande att följa upp detta om 1/5/10 år och se vart det tagit vägen.

Join the Conversation

13 Comments

 1. Åh, vad synd! Vad sägs om att lägga upp alla gpx-filer på github?

  1. Kommer donera dem till en annan aktör, som kommer ta vid där vi skutade. Är lite strul med webhotellet just nu, kan nog lösa det efter påsk…

 2. Sitter och skall inspireras av bra turer, har koll Russian BBQ, KGB, Hellas halaste häll. Samt kanske har någon helt ny på gång som jag spejjat när jag är ute med hunden. Vore kul om det kommer upp en ny site! SUPERTACK för inspirationen Ni givit!

 3. Tack! Jag använde siten sporadiskt. Men jag tror jag hittade några nya stigar genom den.

 4. Håller med peter.

  Här skall man ju kunna hitta nya stigar men nu i gps tider ladda ner gpx filer o plocka fram dem i viewranger typ…..

 5. På tal om digitalt skräp. Du vet att det finns databaser som spar allt som går att ladda ner. Som ett www arkiv.

 6. Synd att se att Stigoteket gått i graven. Men jag förstår varför. Jag hoppas dock att Kristoffer förvaltar arvet gott. Stigarna är inte bara sträckningen, det är också deras historia och historier, så jag hoppas att det kommer att tas tillvara.
  Kul också att se att min gamla karta över Nacka fått lite av ett eget liv 🙂

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: