Kategorier
Livet

SMS i 20 år

SMS som tjänst fyller 20 år skriver tidningen Mobil

Det är ju intressant, att den tjänsten som togs fram utan någon större förhoppning om att användas, och som sågs som en möjlighet för affärsmänniskan att hålla koll på aktiekurser samt att veta om någon lämnat meddelande i röstbrevlådan blivit en sådan kassako.

Titta på siffrorna här. Antalet skickade SMS globalt ökar. Inte lavinartat utan totalt omöjligt mycket!

Om man skriver det med siffror blir det:

2000: 17 000 000 000 sms

2002: 352 000 000 000 sms

2004: 918 000 000 000 sms

2008: 4 800 000 000 000 sms

2011: 10 000 000 000 000 sms

Det är alltså 10 biljarder sms. Onte det amerikanska biljarder, utan den svenska. Den med ytterligare tre nollor.

Det är inte mycket, det är ofattbart mycket!

Sms var ju inte tänkt för person till person kommunikation, utan mer som sätt att skicka ut information till olika individer.

Man behöver ju inte vara geni för att förstå att det här är operatörernas guldprodukt. Visserligen är marknaden på nedgång i länder där voip klienter och appar växt kanske ännu snabbare. Men det hämtas upp av asien och indien, där tillväxten är stark och beräknas vara det under år framöver.

Produktionskostnaden för att frakta ett sms är försvinnande liten, och en av anledningarna till varför operatörerna skickar med 3000 ”gratis” sms på månadsabbonemanget.

Att ringa känns ju som en nedprioriterad funktion i västvärlden, där facebook, twitter, viber, imessage och många till tagit över och röstkommunikation känns mer och mer besvärligt.

En av mina första mobiltelefoner var en Nokia, 2110:an. På den fick jag en av mina högsta mobilräkningar någonsin. På den tiden vara dataöverföringar lika kostsamt som roaming är idag. Vi skulle sätta upp en klient åt en person på ett mäklarföretag som skulle fungera oberoende av var i europa han var, och så att han kunde kommunicera krypterat med kontoret.

För att testa klienten så kopplade vi upp oss och började testa. På kvällen var det firmafest och rätt vad det var så kom festfirman med ölfaten och vi hjälpte ju självklart till att bära in dem. Ett inburet ölfat måste ju testas, så vi kopplade in det och sedan blev det inte så mycket mer jobb den dagen. Europolitan ringde VD på firman som jag jobbade på direkt på måndag morgon. Datakopplingen hade varit aktiv hela helgen, och mobilräkningen var fruktansvärd.

Vår VD var grym på att sälja, så det slutade med att vi gjorde en hel del säkerhetsjobb åt dem. Vem som betalade mobilräkningen vet jag inte 😉

 

Kommentera