Kategorier
Livet

Sportnytt granskar: Kosttillskott

SVT och sportnytt granskar kosttillskott. Inslagt blev mest en stor gäsp. Läs om inslaget här – vad granskades egentligen? Du kan se klippet på SVT Play med

En simmare köpte viktminskningspreparat och blev avstängd då hon fastnade i en rutinkontroll – 2006.
En Göteborgare litar inte på Stockholmare.
Riksidrottsförbundet rekommenderar inte sina utövare att använda kosttillskott.
Kommunens kontrollanter (i göteborg) har inte tid, inte kompetens och inte resurser. Därför koncentrerar de sig bara på innehållsförteckningens utformning.
Folk petar i sig vad som helst utan att bry sig om vare sig effekt eller innehåll (så länge de får höra att de blir snabbare/starkare/större/smalare/snyggare)

Med tanke på hur de påade inslaget så trodde jag minst att de hittat ren kokain och depåer av ryssfemmor i vanligt proteinpulver

20120205-200522.jpg

Eller så har de kanske en rubriksättare från aftonbladet som pryar? Varför har de inte testat innehållet själva? Varför rapporterar de bara gammal skåpmat.

Det är sällan jag tittar på statliga televisionen, men det här är ju bara slöseri med skattepengar…

Vill du lära dig vad kosttillskott är kan du läsa deras informativa text. Dessutom berättar de hur tillsynen fungerar

Döm själva. Kvalitativ journalistisk granskning eller?

Obs, jag säger inget om kosttillskotten, utan enbart om det journalistiska arbetet som ligger bakom detta. Jag tycker det andas moralpanik utan att ta hänsyn till skillnaden på tillskott som till exempel kreatin, koffein och protein jämfört med olika ”sportdrycker”, viktminskningspreparat och andra kemiska cocktails (som helfabrikat som du kan micra och äta till lunch eller såser med fler e ämnen än naturliga ingredienser, bara för att nämna några)

Kommentera