Kategorier
Livet

Testar Fitnessguru POWER Valencia Orange PWO

Nu har jag testat en PWO från Fitnessguru.se. Den jag testat är POWER Valencia Orange – Stimulant.
20120207-053433.jpg

Enligt fitnessguru så skall POWER vara:

”Power är en kraftfullt doserad, välsmakande prestationsökare som ger dig ökad energi, styrka, uthållighet samt pump – Utan onödiga kalorier & kolhydrater och passar därför även dig som går på diet.”

Jag tycker det smakar som Powerbar sportdryck ungefär.

Så här skriver Fitnessguru om produkten

”…målet att ta fram den absolut mest kraftfulla pre-workouten som skulle passa alla som ville få ut mer av sin träning, oavsett om ditt mål är att öka i muskelmassa, forma kroppen eller öka i styrka. Vi upptäckte ganska snabbt att det fanns ett stort problem med alla befintliga pre-workouts på marknande och det var att de inte tog hänsyn till dig som tränar på kvällen, är känslig för stimulanter eller inte vill få i dig uppiggande ämnen som koffein m.fl.”

Det är ju riktigt bra. Alla vill ju inte ha en koffeindos innan träning.

Det som skiljer de två produkterna (som fitnessguru har) åt är att den stimulantfria inte innehåller koffein och inte heller Synefrin HCL.
Sedan finns det ett tryckfel. Enligt innehållsförteckningen på den simulantfria så innehåller två portioner av Darjeeling Ice Tea – Stimulant free 125 mg Peak ATP, medans 1 portion inte innehåller något.

Stimulant
20120207-053452.jpg

Stimulant free
20120207-053740.jpg

Om fitnessguru skulle bli granskade av kommunens livsmedelsinspektörer så skulle de faktiskt åka dit på detta, dvs att det är fel i innehållsförteckningen. Att produkten innehåller synefrin som livsmedelsverket har starka åsikter om kommer troligen passera eftersom kontrollanterna vare sig har tid, kompetens eller resurser att kontrollera innehållet.

Ytterligare en sak som fitnessguru gör otroligt bra är att faktiskt beskriva ingredienserna och vad fitnessguru anser att de tillför.

Innehållet enligt fitnessguru är:
Essentiella aminosyror (EAA)

som i studier har visats ge en ökning av proteinsyntesen med upp till 350% vilket både maximerar muskeluppbyggnad och minimerar muskelnedbrytning i samband med träning.

EAA finns det väldigt mycket material om. Läs till exempel på Träningslära.se om du vill lära dig mer om EAA.

Arginin alfa-ketoglutarat (AAKG)

som är en mer potent form av aminosyran arginin. AAKG vidgar blodkärlen och stimulerar blodflödet till muskler vilket resulterar i ökat pump, muskeluppbyggnad samt återhämtning.

Mer om Arginin. Här kan du också kan läsa om möjliga sideffekter från Arginin såsom olämpligt för de som haft en hjärtattack och av diabetiker samt att det ökar produktionen av magsyra (bland annat).

Kre-Alkalyn®

som är en patenterad variant av kreatinmonohydrat med en tillsatt bas som normaliserar pH-värdet hos kreatinet. Resultatet är ett mer lättupptagligt kreatin som ger dig ökad styrka, uthållighet och muskeltillväxt men utan de annars ibland förekommande magproblemen.

Mer om kreatin hos utmärkta Träningslära.se

Beta-Alanin

som ökar din förmåga att träna hårdare och längre vid höga belastningar genom att förhindra den försurning som uppstår i musklerna vid träning. Studier på denna aminosyra har visat att uthålligheten ökar med i snitt 11-13% vid regelbundet intag.

Mer om beta-alanin och dess effekt återigen hos Träningslära
Beta-alanin är det som orsaker ”kliet” i huden förutom övriga positiva effekter.

Koffein som i studier visats öka energi, fokus och intensifiera den mentala skärpan.
Samt Synefrin och bägge dessa stimulanter

hjälper att dig att bibehålla energinivåerna och fokus under pass.

Koffeinmängden i Power (150 mg/portion) motsvarar ungefär koffeinmängden i en kopp kaffe (120 mg/kopp)

Mer om koffein och dess påverkan på träningen från Träningslära

Läkemedelsverket om synefrin

”Synefrin är ett ämne som förekommer i sportpodukter och bantningspreparat, ofta som ersättning för efedrin. Synefrin kan ge negativa biverkningar på hjärta och kärl. ”

De skriver också:

”På grund av detta har Livsmedelsverket listat extrakt från Citrus aurantium L. med innehåll av synefrin i vägledningen över Växter och växtdelar som är Olämpliga i LivsMedel (VOLM).”

Och:

”Livsmedel som kan antas vara skadliga att förtära får inte saluhållas enligt livsmedelslagen. Det är i första hand företagens ansvar att se till att de livsmedel som saluhålls uppfyller kraven i lagstiftningen. ”

Dopingjouren skriver
”Synefrin är inte dopingklassat men med på dopinglistans Monitoring Program”

Peak-ATP

som i flertalet studier har visat öka tillförseln av näring och syre till muskler vilket resulterar i ökad prestationsförmåga, styrka och återhämtning. Peak-ATP® hjälper även till att forsla bort oönskade biprodukter och gynnar muskeltillväxten.

Mer om ATP från tillverkaren av Peak-ATP

Jag har inte tid nog att läsa dessa abstracts för att se om det är dåligt eller bra. Men krasst kan man ju räkna med att tillverkaren knappast lär lägga upp negative resultat från studier av deras produkt. Däremot hittar jag inget negativt vid en snabb googling men en genomläsning av PubMed kan ju vara på sin plats.
Peak-ATP är ungefär Halodrol, och om halodrol kan du hitta en hel del när du googlar.

Bioperine

har i studier visats påskynda upptaget av aminosyror, vitaminer, mineraler m.m. och är därför tillsatt till Power för maximal effekt av de övriga komponenterna.

Mer om Bioperine (från tillverkaren)
Bioperine är en produkt som innehåller stora mängder piperin. Piperin är en alkaloid som står för styrkan hos svartpeppar och vitpeppar.
Enligt eHow finns det risker för sideffekter, men dessa är relativt milda. De kan ge orsaka illamående, kräkningar och diarre.

Så nu vet du mer om respektive ingrediens och hur de fungerar för sig. På det stora hela tycker jag att produkten verkar vettig och innehåller relativt bra saker. Dock finns det ett frågetecken vad gäller synefrin och vill du ta det säkra före det osäkra så väljer du den stimulantfria varianten.

Personligen får jag allergiska utslag av textsnuttar som ”studier har visat” eller ”enligt forskning så” utan att det finns länkar till just dessa studier eller i alla fall abstrakt så att man kan läsa in sig på dessa. Kan man inte ange källa så är det något som inte stämmer. Här tycker jag definitivt att fitnessguru kan bättra sig.

Fitnessguru Power är lättdoserad och lättblandad, fast jag fick med en skopa i burken och en skopa påtejpad på utsidan av burken. Storleken på skoporna skiljde sig rejält och tar jag skopan som satt utanpå burken så kommer det inte räcka till 20 portioner.

Hur fungerar då Fitnessguru Power PWO?
Bra fråga. Min första åsikt (efter 4,5 timmar bjj pass) var ”Jag känner knappt någon effekt av produkten”.
Inget pirr i huden (förutom runt munnen) och någon särskild fokus eller ”pump” tycker jag inte heller att jag känner.
På innebandyn tyckte jag att jag kunde springa längre innan jag började titta på klockan (dvs innan jag blev trött) men om det betyder att den fungerar vet jag inte. Kanske inte hade lika brutal träningsvärk efter bjj passen, men det kan ju komma sig av andra saker med.

Skall köra en vecka till och belasta kroppen med styrketräning, brassejutsu och innebandy samtidigt som jag tar PWOn. Hade tänkt att köra så, men ju mer jag läser om synefrin desto mer tveksam blir jag. Sedan får det bli två veckor utan PWO för att jämföra.

Men det är ju det knepiga med den här typen av produkter. Hur mäter man att den fungerar?
Sedan reagerar olika personer väldigt olika på både beta-alanin och kreatin (jag kan till exempel bli oerhört gäspig av kreatin) så verkningsgraden lär ju vara olika beroende på person.

Jag tycker inte att produkten är värd 499 kr (dvs 25 kr/portion) och just nu har fitnessguru satt ned priset till 379 kr. Det tycker jag är ett rimligare pris.

1 svar på ”Testar Fitnessguru POWER Valencia Orange PWO”

Kommentera