Kategorier
Livet

The road to hell is paved with good intentions

Jag gillar verkligen det uttrycket. Det går att göra mycket dåligt med bra intentioner. Ibland är det omedvetet, ibland är det på grund av okunskap och ibland på grund av lathet. Luddigare ingress får man leta efter.

Jag håller på att granska veganska/vegetariska alternativ i fokus utifrån hur det påverkar. Hur påverkar det miljön, är det hållbart, är det självförsörjande?

Min utgångspunkt i detta är följande:

Det hantverksmässiga småbruket är det som är lösningen. Vi måste producera och konsumera lokalt. Vi behöver minska mängden transporter och beroendet till andra.

Tess – min underbara och kloka fru – gör ett praktiskt test att äta veganskt under en månad. Jag granskar produkterna som konsumeras från de tre perspektiven och går igenom hur de påverkar.

Jag skall ge ett exempel. Kålrabbi är extremt populärt i Freiburgregionen i Tyskland. I regionen odlas det kopiösa mängder kålrabbi som alla säljs som ekologiska, närodlade och allt annat mysigt.

Fröna kommer från Kina. Förkultiveringen sker i mineralbäddar där mineralerna kommer från Ryssland. Gödningen köps på världsmarknaden. Sedan sätts plantorna ut på friland av billiga gästarbetare från utvecklingsländer. Dessa säljs sedan som närproducerat och ett miljövänligt alternativ.

Eller halloumi. Importen till Sverige har formligen exploderat då det gått från 21 ton till 4000 ton sedan 2011. Många ser det som ett bra vegetariskt alternativ. Späckat med antibiotikabehandlade djur som ger mjölken till produkten.

Det är lätt att gå snett när man inte har koll på hela kedjan. Så även här. Personligen har jag dålig koll på den veganska livsstilen då jag anser att det är slöseri med tid och energi. Jag ställde följande fråga på facebook

Där fick jag följande svar:

Sojayoghurt
mjölkfritt smör
vegobacon
havregrädde till sås
äggfri majonnäs
Anammas schnitzel, korv och formbar färs mm.
Oumph är också svårslaget
Gör egna kikärtsbiffar
köttbullar på nötter
Naturlis formbara färs
anamas schnitzel
grönkålsbiffar
Växtbaserad kaffemjölk , soja eller havrebaserad.
Anammas formbara färs till bollar, burgare, färssås, kålpudding whatever.
I övrigt är jag trogen Hellmans vegomayo.
Vegofärs
Violife prosociano veganost
Lidl vegokebab
Anammas sojafärs och hälsans köks filébitar
På Mackan
Veganskt smör av seashell verkar helt ok!
carlshamns mjölkfria margarin
Quorn
sojabönor
kikärtor
ärtor
bönor
linser
qinoua
grönkål
svamp
solrosfrön
grönkål
Nötter
Fröer

Det kommer bli intressant att gå igenom. Om jag orkar 🙂 Men redan nu vet jag efter att ha granskat havredryck från Oatly att allt är inte så bra som det verkar.

Kommentera