Kategorier
Livet

Tonfisk är tonfisk, eller hur Ica Basic?

Jag skulle stödäta litegrann mellan första och andra frukosten. En proteinkälla som jag äter ofta är konserverad tonfisk. Visserligeskulle jag hellre äta färsk tonfisk, men det orkar inte min privatekonomi med.

Senast när vi var på Ica Maxi så tänkte jag att jag skulle prova deras Ica Basic variant av tonfisk på burk.

Orkar du inte läsa så sammanfattar jag det här. Undvik Ica Basic tonfisk!

Vill du veta varför?

Nackdel nummer 1, du måste ta fram konservburksöppnaren för att öppna en Ica Basic tonfiskburk. Det behövs inte med den ”vanliga”. Testa själv nästa gång du skall äta lite tonfisk. Händerna skakar av hunger, du har dödsångest och först måste du lägga tid på att hitta konservöppnaren. Sedan inser du att allt ni har är industridesignerns största hån mot mänskligheten.

Jag försökte faktiskt hitta en bild på den, men den är så usel att den inte ens hittar till googles bildsök. Du vet den där veckade plåtbiten med en hajfena på? Den är det!

När jag öppnade burken så slängde jag ett snabbt öga på innehållsförteckningen (jag vill veta vad det jag äter innehåller) och blev lite fundersam. Det var ”intressanta” mängder protein, fett och framförallt salt!

Det är till att att börja med 10 gram mindre tonfisk i Ica Basic än i den ”vanliga”. Men sedan börjar det som faktiskt fick mig att reagera. Det är mindre protein i ica basic tonfisken. Det är 1,5 gram mer fett i Ica Basic än i den vanliga. Och 0,5 gram mer salt, dvs 1,5 gram salt totalt.

Prova att väga upp 1,5 gram salt. Vill du ha så mycket salt på en portion av något du skall äta? Om du inte har en våg som klarar av att väga 1,5 gram salt så kan jag berätta att det är väldigt mycket.

Mycket salt och mycket fett, vad är det som de försöker dölja? Bägge produkterna är tonfisk i vatten, så det är ju inte något därifrån som påverkar näringsinnehållet.

När jag sedan öppnade burken och hällde ut det i tallriken så insåg jag att det såg ut som att hunden ätit havregrynsgröt och sedan spytt upp det i tallriken. Jag vet, det står finfördelad på burken. Men det står inte brun sörja…

Ok tänker jag, det är bara energi, skit i hur det ser ut. Tryck in det i munnen och ät nu.

Jag spottade ut det. Visst, det smakar tonfisk. Lite grann. Eller rättare sagt väldigt lite. Desto mera saltlake och sågspån.

Ni som känner mig vet att det är sällan jag sågar mat, och speciellt inte det som man äter för bränsle snara än att det skall vara gott. Men det här var oätligt.

Törs jag fråga Ica vilken del av tonfisken det är som de malt ner? För med tanke på näringsskillnaderna och smakskillnaden så känns det som att det är betesfisken som fått åka flistugg tillsammans med en bit av durken. I vilket fall som helst så blev det här dyr tonfisk. De andra burkarna Ica Basic tonfisk slänger jag nu, och den här bruna hundspyan sörjan får åka ner i toaletten.

Och nu är jag ÄNNU mer hungrig, kanske skall raida hundens matskål. Efter den här upplevelsen så blir det en gastronomisk höjdpunkt

 

6 svar på ”Tonfisk är tonfisk, eller hur Ica Basic?”

Hej, Mattias!

Jag tycker det är bra att du är kritisk, men som matpetig och älskare av tonfisk var det några saker i din artikel jag reagerade på.

Saltet kommer från lagen som tonfisken ligger i. För att köttet ska hålla sig konserverat lägger man fisken i saltlag och efter en viss gräns är mängden salt är upp till tillverkaren. Mer salt innebär främst att fisken håller sig längre.
För ett verkligt exempel använde fiskebåtar i Sverige bakåt i tiden av salt för att förvara fisken de fångade innan de kom tillbaka till hamn, då detta kunde ta flera månader. Salt har en bra konserveringsegenskap.

Likt dig undrar jag kring proteinet. Varför är det så stor skillnad?
Min första reaktion här var att det var olika sorters tonfisk (vilket gör en stor skillnad på proteininnehåll – men detta tog du inte upp), men vad jag kan tyda av ICA Basics förpackning på din bild är det samma sort.
Det andra alternativet är då att fisken är fiskad på olika platser, vilket gör skillnad på fiskens uppbyggnad. Ser man exempelvis till kossor har samma art mer eller mindre fett beroende på var de blir uppfödda p.g.a. olika fodring och betestillgång, bl.a.

Jag tycker själv att det är petitesser att inte kunna öppna med en koncervöppnare. Det är inget projekt och tar max en halv minut. Jag håller dock med om att det hade varit enklare att sätta på en s.k. ”hajfena”, men det höjer priset. Är man missnöjd med det är det bara att maila företaget och efterfråga det – ju fler som frågar desto större chans.

Smaken är som baken, och jag tycker själv om just denna sort. Det gör inte du och det är inget fel med det.

Jag tackar för ditt inlägg om produkten, om än ett mycket hatiskt sådant.
Testa att hälla ut lagen först innan du äter nästa gång, äter du bara tonfisken i sig så kommer lagen bara att vara i vägen. Tryck på locket efter att du har öppnat nästan hela locket och pressa ut eller använd en sil.

Hej Karin. Tack för att du tog dig tid att kommentera!

Jag är också ”matälskare” och äter en hel del tonfisk (färsk tonfisk är ju godast). Jag tycker ICA missar en hel del i den här produkten, vilket framgår väldigt tydligt. För mig är det uppenbart att råvaruvalet tillsammans med de andra ingredienserna i burken gör det till en lågprisprodukt, och jag blir väldigt tveksam till produkten i och med detta.

Gillar du den så kan jag bara gratulera, och det visar ju på vikten av ett bra sortiment och urval i butikerna

Svara

Det jag undrar över är att det är 90kcal/100g i basic och 110kcal/100g i den andra…

Är Basic från en magrare fisk?

För dom 100g man talar om är väl ren tonfisk, eller?

Man kan ju tänka sig att man tar allt innehåll i respektive burk och kör det i en mixer. Sedanplockar man ur 100g och mäter kaloriinnehållet. Då får ju basic ett lägre kaloriinnehåll eftersom sörjan endast innehåller 90% av mängden tonfisk i den andra sörjan.

Älskar personer som anonymnt kommenterar på ett sakligt sätt fyllt med fakta och konstruktiv feedback. Med det sagt:
1/ Skit på dig din rövhatt
2/ Vattnet var avhällt din idiot
3/ Det är ett extremt mycket större problem med den höga salthalten, den lägre proteinhalten samt kvaliten på köttet. Min visst rövhatt, fokusera på att jag skall hälla av det redan avhällna vattnet.

Svara

Kommentera