Kategorier
Livet

Vad behöver man för att podcasta?

En idé. Lite teknik. En studio. Tid.

Så enkelt var det, det är det som behövs för att podcasta – fast det vet vi ju alla att det inte är…

Vi börjar med en idé. En idé till en podcast.
För att vara ärlig. Att vara podcastare i Sverige är ganska skralt. Publiken är inte särskilt stor. Det är möjligtvis 9 norrmän och danskar (och några finnar) som kommer lyssna på podcasten förutom Svenskarna, så ”tittarsiffrorna” kommer inte bli lysande.
Och väljer du att göra podcasten på engelska så kommer du att konkurrera med massa andra (som dessutom hanterar språket bättre).
Men strunta i det, kör din podcast på svenska. Och med tanke på att inte alla Svenskar lyssnar på podcasts och att alla Svenskar inte delar din passion för din idé så… Ja du förstår.

Sedan så är det tekniken. Du behöver teknik för att spela in en podcast. Och den tråkiga sanningen är att ju mer pengar du lägger på tekniken, desto bättre (ljud och/eller bildmässigt) kommer resultatet bli.

Du kan spela in en podcast på mobilen med ditt headset som mikrofon. Det går alldeles utmärkt. Ljudet kommer bli tråkigt och platt, och man kommer höra massa ljud runtomkring. Det tar bort fokus från din idé.

Jag skulle säga att det minsta du behöver för att få till något en podcast som är ”good enough” är:

– en separat mikrofon

– en separat kamera

– pc eller mac

– programvara (till exempel audacity, vidblaster, garageband eller liknande)

Dessutom behöver du plats att lagra dina podcasts online (egen wordpress med pluginnen Blubrr Powerpress är nog det smidigaste)

 

Nu när du har din podcast idé och din teknik på plats så kommer du behöva en ”studio”. En studio är en bra plats att spela in på, där det är tyst och fritt från ekon. Kan du inte få bort ekon så testa att hänga upp draperier, lakan eller något annat mjukt som dämpar.

Sedan är det tid som behövs. Tro mig, det kommer gå åt tid. Lär dig att använda programmen och lär dig formatet. Spela in tre episoder och lyssna/titta på dem. Det är det enda du skall göra med det här materialet. Det är till för att du skall få koll på vad du håller på med, så du skall inte publicera dem någonstans.
Lyssna noga, och kritiskt. Efter varje episod så skriver du ner tre saker du inte är nöjd med, och så spelar du in en ny episod där du ser till att de sakerna inte är med.
När du har slipat på detta ett tag så kommer du inse att det går åt väldigt mycket tid. Redigera, lyssna, klippa, testa och omtagningar… Det är riktigt drygt.

När du sedan börjar känna dig redo, skriv manus till 4 beta episoder. Tanken här är att du skall testa din idé, din studio och din produktionskapacitet.

Dessa fyra avsnitt skall du publicera. Jag har valt wordpress med tillägget Blubrry Powerpress mest för att jag kan wordpress. Väljer du något annat så är det ok, men jag kommer bara skriva utifrån WP och blubrry nu.

Jag tänkte inte skriva så värst mycket mer just nu. Ett inlägg om blubrry, publicering och spridning kommer senare. Du får hålla till godo med mina alster på http://spinell.se/category/podcast så länge. Eller http://www.youtube.com/user/mrhandley111 där videona kommer upp så småningom. Itunes adressen har jag inte än, uppdaterar inlägget när jag har den.

 

Nu lämnar jag dig med några bra länkar som hjälpt mig:

Podcastskolan
http://podcastskolan.se

Apple FAQ for podcast makers
http://www.apple.com/se/itunes/podcasts/creatorfaq.html

Beginner’s Guide to Podcast Creation
http://www.ilounge.com/index.php/articles/comments/beginners-guide-to-podcast-creation/

Eight rules of effective podcasting
http://www.mcelhearn.com/2011/07/26/kirks-eight-rules-of-effective-podcasting/

Virtual Audio Cable VAC
http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_Audio_Cable

How to create your own podcast
http://computer.howstuffworks.com/internet/basics/how-to-podcast.htm

StrawPoll
http://strawpoll.me/

Dessutom har jag en del tweets om det, samlat med #podcasting taggen

 

Kommentera