Kategorier
Nytt

Vad händer i kroppen vid en strypning revisited

Jag har skrivit om chokes (sk utstrypningar) tidigare: http://mattiashandley.se/vad-hander-i-kroppen-vid-en-bjj-choke-som-triangle-eller-rear-naked-choke/ men kände att det var aktuellt återigen efter debattartikeln om MMA.

Jag har inte lyckats hitta någon forskning som visar på risker eller ”icke risker” i samband med utstrypningar. Visst fastnar man ofta i olika strypningar – men det är väldigt sällan som det går så långt att en person blir helt utstrypt (dvs tuppar av) eftersom man har möjlighet att klappa (dvs ge upp) när man känner att man fastnar i en teknik som det inte finns något sätt att komma ur. Har du referenser till några studier får du väldigt gärna tipsa om det

Tittar man på MMA och BJJ i tävlingssammanhang så händer det att utövare inte klappar i tid, utan faktiskt svimmar. All elitidrott är skadlig för kroppen, och BJJ/MMA är ingen skillnad. Mentaliteten hos utövarna kombinerat med ambitionen och viljan gör att folk spelar hockey med hjärnskakning, fotboll med nackskador och tillåter sig att bli utstrypta i kampkonst.

Det man ser i strypningsväg på fightgalor och mästerskap är alltså inte samma sak som det som 99,9% av utövarna gör, utan man klappar faktiskt i tid. Skall man bedöma sporten utifrån det man läst om i kvällspressen och sett i sammandrag så begår man ett stort misstag.

Sports Science testar chokes

BJ Penn

Visar tydligt vad som händer i kroppen vid en utstrypning.

Fedor Emelianenko

Gina Carrano

Visar väldigt tydligt vad som skulle kunna hända i ett gatuslagsmål, när man överfaller en person som inte är beredd. 8 slag inom 3 sekunder, som bryter revben, bryter käken, knäcker näsan, ger hjärnskakning och skadar mjälten. Det visar vad som händer vid en misshandel eller ett överfall. Det är däremot stor skillnad jämfört med en MMA match där personen är beredd och tränad för att ta emot slagen

Kommentera