Kategorier
Livet

Västerhaninge discgolfbana

I helgen invigdes Sveriges nyaste discgolfbana, nämligen Västerhaninge discgolfbana (VHDG). Västerhaninge Discgolfbanan började byggas för många år sedan och har gått från 9 hål, till en rolig 14 hålsbana till en i dagsläget riktigt bra 18 hålsbana. Det var Södertörns FK som började bygget och det var Discgolf Stockholm som avslutade* bygget.

VHDG  är dominerande rak, dvs de flesta hålen är rakt fram mer eller mindre – vilket är utmanande i sig. Ravinen och Dammen är de två mest spektakulära hålen. Ön är i mitt tycke det sämsta hålet. Utkastet på hål 3 är i dagsläget direkt på stigen vilket kan bli ett problem framöver. Hål 12 är ett så kallat dubbelmando, dvs att du måste kasta mellan två träd för att slippa plikta och kasta från drop zone. Hål 18 är ett svårt hål som kräver två raka kast (utan att träffa träd) samt en putt för att sätta ett bra resultat.

Vill du spela på VHDG rekommenderas Discgolfmetrix som scorekort. På det sättet kommer du kunna jämföra dig mot andra spelare på banan. Självklart är det gratis att spela på VHDG men vill du stötta Discgolf Stockholm så deltar du på någon av deras tävlingar eller köper discar av dem.

Genomgång av Västerhaninge Discgolf bana och dess 18 hål

Ett av mina favorithål. Kasta lågt och rakt

Det är inte särskilt långt, men ön är liten. Räkna med att du får två kast om du träffar ön och 4 om du missar. Jag är själv inte särskilt förtjust i öhål och det här hålet är inget som imponerar på mig. Din disc måste nudda gräset innanför stockarna för att det skall räknas som att den är safe. Har discen gått in under stockarna och nuddar gräset innanför så är den safe.

Kort hål där du kastar uppför, även tee är uppför. Se upp för gransamlingen till vänster innan korg. Det är bokstavligen en granvägg där, och du kan tappa två kast bara på att komma ut.

Lite längre hål som drar åt höger. Det finns mängder med träd att träffa på vägen så du kommer bli överraskad.

När du står på utkastet så ser du en vit ”next tee” skylt på ett träd ca 80 meter längre fram. Korgen står hitom den och ca 10 meter in till vänster. Ruffen här är väldigt ”ruff”. Den är oförlåtande och svår så håll dig på fairway.

Hål 6 är ett kort hål som dessutom är nerförs. Här är en bra ”hole in one” kandidat och det går utmärkt att spela CTP (Closest to pin) här. Ta stigen på din högra sida när du skall till hål 7 (istället för att gå rakt upp) så slipper du hindra andra som spelar på banan.

Hål 7 är banans längsta hål och dessutom rakt fram. Stenhällen i mitten ligger på ca 80m så en bra setup är att kasta till stenhällen. Kasta rakt en gång till och sedan putta. Detta är banans längsta hål

Hål 8 är utmanande, men du gör det svårare än det är rent psykologiskt. Kasta rakt fram så är du klar. 2 eller 4 kast är standardresultat på Ravinen och det är också ett utmärkt hole in one hål

Hål 9 är hyggligt långt, rakt och trångt. Ruffen på höger sida är tuff så undvik den.

Ett vackert och spektakulärt hål. Det kan sitta folk vid bänken till väster om korgen så kolla gärna innan du kastar. Hela vägen är ob samt vattnet. Det betyder att disken skall vara omgiven av grus (vägen) eller vatten (dammen) för att dömas som OB. Gruppen dömer i majoritet och grundregeln är att hellre fria än fälla. Vinden kan göra detta hål till en utmaning. Vid utkastet är det nästan jämnt vindstilla. Sedan börjar det blåsa rejält.

Ett ganska enkelt hå med flera vägar in mot korg. Du kan kasta både forehand och backhand. Undvik skogen till vänster vid korgen då den är väldigt tät och snårig. Om du inte kan kasta över OBt så håller du ut till vänster och lägger dig i ”gläntan” för att sedan kasta rakt mot korg. Går det illa så att du kastar in i skogen vid gången till höger så kan du alltid ta en re tee (kasta om från utkastet) och plikta ett kast.

Hål 12 är en så kallad dubbelmando. Mando är förkortning av mandatory – dvs ett krav på hur du skall kasta. I det här fallet skall du kasta till vänster om trädet till höger och till höger om trädet till vänster. Det är pilar på träden så du ser var du skall kasta. Kastar du förbi mandot utan att gå igenom mandot får du plikta och kasta från drop zone (DZ)

Hål 13 är öppet och rakt på helt utan hinder. Den enda svårighetsgraden är att korgen står på en mindre kulle. Vinden kan vara en utmaning men det blåser oftast likadant vid utkastet som vid korgen

Hål 14 är helt nybyggt så det är gott om blåbärsris och stubbar. Till höger (nedanför stenhällen) har du massa fallvirke och till vänster är det tuff ruff.

Hål 15 (tillsammans med hål 1, 16 och 17) är banans orginalhål och det märks då det är mer ”moget” än andra hål. Så länge du kommer ut från utkastet är det öppet och läge för en birdie. Ett rakt kontrollerat kast lägger dig ca 5-10 meter från korg utan större svårighet. Det blåser ofta på fältet och sällan vid utkastet.

Hål 16 är ytterligare ett rakt hål med mängder med träd på sidorna. Tyvärr försvann björken i mitten av fairway vilket tagit bort det riktigt svåra på hålet. Ruffen är svår och oförlåtande.

Hål 17 är ett svepande nerförshål som om du har längden i armen gör det enkelt att ta en birdie. Vägen samt kanten bakom är OB. Ruffen till höger är extremt tät så se till att du håller ut från den.

Hål 18 är svårt, vilket resultaten på amatouren visade (det var få par och många bogeys). Det är ”bara” att kasta rakt och lite uppför fram till kröken, ”bara” kasta ett rakt kast till för att sedan  lägga i en putt. Busenkelt 🙂

VHDG är en läcker och teknisk bana som kräver att du kan kasta rakt. Eftersom banan är ny så behöver den mogna till men den är utmärkt och spelbar redan nu.

 

Kommentera