Kategorier
Träning

Vin, kvinnor och sång

Ja av någon anledning är det ett gammalt uttryck som beskriver lättja, lathet, synd och otukt.

Med andra ord en helt vanlig semester i sommarsverige…

Det är lätt att det blir lite för mycket alkohol och för lite träning under sommarmånaderna. Ett sexpack under semestern är troligare ett

Än det sexpack du haft som mål när du tränade på senvintern, våren och försommaren

Det är nu din första känsla blir ”shiiiiit, varför har jag slappat till mig så här?” och din reptilhjärna reagerar med att planera in 30 timmar på gymmet nästa vecka.

Gör inte det, var lite smart istället. Semesterkilona som du lagt på dig med vin, öl, ost och snacks försvinner nästan lika snabbt som du lagt på dig dem. Så räkna med att de försvinner av sig självt på en till två månader.

Men du kan ju vara smart, börja redan nu att träna lite lätt, så är du snabbt i form igen. Några raska promenader, ett par korta löppass eller lite enkla styrketräningsövningar (armhävningar, situps, knäböj, ryggresning) gör att du ligger steget före alla de som kommer ockupera gymmet i andra halvan av augusti/början av september. Då kan du småle lite åt deras desperata miner när de inser att farten på löpbandet de hade innan semestern är omöjligt att hinna med, och vikterna de lyfte i juni har blivit väldigt tunga nu.

Kondition och muskler är en färskvara, och på ca 14 dagar så uppstår en rejäl försämring. Troligen har du inte tränat ett dugg på ca 30 dagar så du har en del att ta igen. Som alltid så är knepet att börja lätt och öka försiktigt det som leder till framgång. Går du ut för hårt kommer du bara skada dig eller tröttna. Räkna med att det tar minst lika lång tid att komma tillbaka till den form du hade som den tid du har slappat.

Kroppen är en ganska ”slö” mekanism, ungefär som en oljetanker. Det tar tid att ändra kurs, och man måste arbeta en hel del för att få till en kursändring. När väl kursändringen är påbörjad så behövs det inte lika mycket energi för att få till det, så det viktiga är uthålligheten i början, innan resultaten visar sig.

 

Kommentera