När jag träffar folk i affärslivet så vill jag ofta ha ett sätt att kontakta dem. Oftare och oftare så går kontakten via epost, linkedin eller i speciella fall via sms först, sedan blir det ett möte.

I de fallen så har vi redan bytt kontaktuppgifter och det är ganska uppenbart vem som är vem.

Sedan kommer de här fallen när man träffar många människor samtidigt. Mässor, event, mingel, större möten etc etc. Där är visitkortet en killer. Typ den mest använda och socialt accepterade appen som finns. Visst, det finns de som “fått slut på visitkort” eller “glömt visitkorten på kontoret” men det är en helt annan sak. Ofta betyder det egentligen: Du är inte tillräckligt intressant så jag vill inte dela med mig av mina kontaktuppgifter.

Går det att ersätta visitkortet?

Hur skulle det kunna ersättas? Träffar jag någon intressant, och skickar mina kontaktuppgifter i till exempel ett sms eller ett mail så blir det knepigt om personen inte skickar sina. Bytet av visitkort sker ju ömsesidigt, i realtid.

En app borde kunna lösa det

Så tänkte jag först, sedan tänkte jag lite till. En app kräver att bägge har den installerad. Att den fungerar på alla plattformar. Att den fungerar över huvud taget. För du tänker säkert på Bump

bump defunct

 

Sorry, men Bump är nedlagt. Laddades ner av ca 125 miljoner användare. Fungerade väl i ca 0,1% av gångerna jag försökte använda det.

Jag tror faktiskt inte en app löser visitkortsfunktionaliteten. Med tanke på hur många som är teknikanalfabeter i arbetslivet så tror jag att lösningen inte kan vara någon form av app alls. Visitkortet är fysiskt, det är enkelt, det är blixtsnabbt och det visar vem du är och vem motparten är.

En gång i tiden fanns det telefonkataloger, fast som digitala kartotek där vi lade upp kontaktinformationen och så gick det att söka däri. Jättebra idé tills dess att spammarna kom på att det gick att utnyttja…

Jag tror man måste titta på minsta gemensamma nämnare. Epost kommer inte dö ut inom överskådlig tid*. Där skulle det kunna implementeras en funktion i smtp standarden som gör att jag kan begära din kontaktinformation. Du får då en pushnotis där du kan godkänna min förfrågan. Kommer säkert utnyttjas av spammare så den idén kan vi nog lägga ner.

Google eller Apple skulle säkert kunna göra något här. Troligen Google om jag skall vara ärlig. Med geofencing/blåtand/nfc känner devicet av om vi är tillräckligt nära varandra (ajöss spammare!). Om vi är tillräckligt nära varandra så skickar jag över mina kontaktuppgifter, och dina kontaktuppgifter kommer automagiskt över till mig. Men då måste ju bägge ha appen installerad tänker du då – Vän av ordning. Njaee, det var ju därför som jag tyckte att det skulle vara inkluderat i ios eller android. Det är nog det som krävs.

Visitkorten kräver ju inget batteri heller. Det kommer nog bli svårt att ersätta visitkorten inom överskådlig tid. De är liksom perfekta för det de skall göra. En järnspettsapplikation** helt enkelt.

Annars så blir det bara såhär:

one standard to rule them all

 

* = Jag lovar att återkomma till detta inlägg om 10 år för att se om jag hade lika fel som jag hade om Facebook från första början. Påminn mig!

** = Järnspettsapplikation är något som gör exakt det som det är designat för. Det är uppenbart vad man kan göra med det och det går inte att konfigurera om för att göra något annat halvbra. Testa att måla med ett järnspett så förstår du vad jag menar. Men skall du spetta något så finns det inget bättre verktyg.

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: